![]() Please Wait |
مناطق ابتدائی و انتهایی ( 1 و 4 ) به طول 52 کیلومتر و تونل شرقی البرز در منطقه دو به طول 6.4 کیلومتر با استفاده از توان فنی، مهندسی و اجرائی داخل کشور احداث و در حال بهرهبرداری می باشد
این فرآیند باعث کوتاه شدن 65 کیلومتری مسیر، نسبت به جاده فعلی تهران – کرج – چالوس شده است .
مطالعات اولیه طرح آزادراه تهران - چالوس در سال ۵۳ آغاز شد و پس از پیروزى انقلاب اسلامى مطالعات مسیر آزادراه از سوى وزارت راه و ترابرى به مسابقه گذاشته شده و بهترین طرح توسط هیئتی متشکل از وزارت راه و ترابرى و سازمان مدیریت و برنامه ریزى نهاد ریاست جمهوری کشور انتخاب شد . ضمناً در طرح کالبدى منطقه گیلان و مازندران و مجموعه راهبردها و سیاست ها که در سال ۷۳ به تصویب شوراى عالى معمارى و شهرسازى رسیده ، بر ساخت یک راه ارتباطى سریع میان تهران و غرب مازندران تأکید شده است. این آزادراه بخشى از آزادراه سراسرى شمال جنوب است که کوتاهترین مسیر ارتباطى دریاى خزر با خلیج فارس بوده و در ترانزیت منطقه نقش عمده ای را بر عهده خواهد داشت.
مسیر آزادراه از تقاطع غیر همسطح با بزرگراه شهید همت و بزرگراه آزادگان شروع و در امتداد دره کن پس از گذشتن از حاشیه روستای سولقان به تدریج از منطقه کوهستانی توچال عبور کرده و سپس توسط تونل بلند تالون به طول 4900متر این رشته کوه را قطع نموده و در دامنه های شمالی آن در منطقه دو آب شهرستانک قرار می گیرد.(اجرای این قسمت که طول تقریبی آن 32 کیلومتر می باشد باعث می شود مسیر فعلی حدود 60 کیلومتر کوتاهتر گردد ).
از آن پس، مسیر به موزات جاده قدیم کرج – چالوس امتداد می یابد و در دره سرهنگ وارد تونل البرز بطول 6400 متر شده و در پل زنگوله خارج می شود،سپس با عبور از ارتفاعات البرز به موازات جاده موجود کرج- چالوس تا شهر چالوس ادامه یافته و در نهایت با یک تقاطع غیر همسطح به کمربندی چالوس – تنکابن متصل می گردد.